Ford focus je model forda poznat kao naslednik legendarnog Escorta. Ford fokus zahvaljujući nekim radiklanim promenama u izgledu i kvalitetu izrade je jedan od najprodavanijih modela forda. Mnogi kupci nisu ni mogli zamisliti da za tako malu sumu novca mogu dobiti tako kvalitetan auto. Ovaj auto se lako vozi, niska mu je cena, ima stilizovan izgled, sve su to dobri razlozi za kupovinu, a glavni je ipak minimalni troškovi vožnje. Možda bi trebalo preskočiti motor od 1.4 benzinac, jer je ipak preslab.

Pušten je u prodaju nov 1.6 motor
2000 : Focus 1.8 LX i Zetec
2001 : Pojavljuje se novi TDCi motor koji, zamenjuje stariji i bučniiji 1.8 TD .
2002 : Izlazi ST170 kao prestižni model. Sadrži 17″ točkove sa alu felnama, klimu , sportska sedišta i CD stereo sistem. TDCi dizel motor ojačan na 100 KS. Predstavljen i Focus RS sa 2.0 motorom i 212 KS
2003 : ABS postaje standard za sve Ford modele
2005 : Predstavljen Focus II , fokus najnovije generacije za koji takođe imamo auto delove

Ako se odlučite za dizelaša model TDCi iako ima plivajući zamajac je ipak bolje rešenje od običnog TDDi, jer je pouzdaniji i lakši za vožnju. Naravno mi imamo polovne auto delove za ford i model TDDI i TDCi.

Preglednost u vožnji je zadovoljavajuća, jer je malo smanjuju široki zafnji stubovi. Redizajn Ford Focusa je izvršen u oktobru 2001-e godine, a na novim modelima je razlika u izradi prednje maske, lepšim branicima, a u farove su ubačeni migavci.