Polovni auto delovi za Fordk Kuga možete naći na našem auto otpadu Ford

Dok je Ford lansirao svoj prvi kompaktni SUV, Kuga, mnogi rivali su bili na svojim modelima druge ili čak treće generacije; Toiota RAV4 koja je izumila ovo tržište stigla je 12 godina ranije.

Kada je 2008. pogodio trgovce, Kuga je bio jedan od najboljih modela u svojoj klasi, tipično za Ford, sa dobrim kvalitetom izrade i pouzdanošću, plus velika vrednost za novac.

Kao i kod mnogih rivala, Kuga je uglavnom dizajniran za upotrebu na putevima, uprkos tome što je povezan sa savremenim Land Rover Freelander 2. 

• Ford Kuga Mk1 (2008-2013) 

Servis i delovi za Ford Kugu – kontaktirajte nas otpad i servis

Istorija Ford Kuge

Kuga je stigao u Veliku Britaniju u junu 2008, u 2.0 TDCi formi i sa izborom Zetec ili Titanium. Prvi automobili su imali inteligentan pogon na sva četiri točka, ali je od decembra 2008. godine postojao pogon od 1,4 KS sa pogonom na prednjim točkovima 2.0 TDCi, sa manjom emisijom CO2.

U isto vreme uveden je 2,5-litarski benzinski motor od 197 KS, sa 4VD i šestostepenim manuelnim ili petostepenim automatskim menjačima.

U junu 2010. godine pojavio se novi high-spec trim nivo nazvan Individual, sa 19-inčnim legurama, krovnim šinama, privatnim staklom i dodatnim detaljima karoserije. Stigao je i novi 2.0-litarski dizel motor od 160 KS, sa jedinicom od 134 KS koja je povećana na 138 KS. Fordov PoverShift šestostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom postao je opcija sa 2.0 TDCi motorom.

Koju Ford kugu da kupim?

Ako vam ne smeta da imate pogon na sva četiri točka, moraćete da kupite 2.0 TDCi 134/138 koji je bio dostupan u obliku pogona na prednjim točkovima; 2.5T i 2.0 TDCi 163 dolaze samo sa pogonom na sva četiri točka.

Iako modeli sa pogonom na prednje točkove nisu jeftiniji za vožnju od izdanja sa pogonom na sva četiri točka, oni su generalno pouzdaniji – ali nisu toliko dobri za vuču ili za rad sa klizavim putevima.

Zetec opremljen je aluminijumskim točkovima, klima uređajem, MP3 povezivanjem i otključavanjem bez ključa, dok Titanium dodaje automatska svetla i brisače, krstarenje i kontrolu klime plus deo od kože. Titanium Ks donosi stakleni krov i grijana prednja sjedala, kao i električno podešavanje vozačevog sjedala.